Drukuj na 9 ciastek Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej) 150 g płatków owsianych 100 g miękkiego masła 1 jajko w temp. pokojowej 50 g cukru trzcinowego 50-60 g gorzkiej czekolady szczypta soli ½ łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka ekstraktu z wanilii lub nasiona z połowy laski wanilii ** Jeśli mają być podobne do tych ze zdjęcia (grube, delikatnie kruche z zewnątrz i miękkie w środku), ciasto schłodzić i ulepić z niego piramidki, które widać na zdjęciu powyżej . Jeśli szukacie tańszej czekolady Lindt, znajdziecie ją na przykład tutaj od 7 zł za tabliczkę 100 g! 5.0 from 1 reviews chocolate chip cookies z płatków owsianych (prawie bez cukru, bez mąki) A następnego dnia była powtórka… przejdź prosto do przepisu W Tajlandii praktycznie nie jedliśmy słodkiego, nie licząc 2 batoników Kit Kat i mango sticky rice, czyli krótko ziarnistego ryżu gotowanego z mlekiem kokosowym podanego z pysznym, soczystym słodkim mango. Można też zrobić wersję szybszą, ale ciastka będą nieco inne, bardziej kruche i bardziej płaskie: Jajko utrzeć z cukrem, dodać rozpuszczone, lekko ostudzone masło, wanilię i dokładnie wymieszać. Z wielką przyjemnością cofnęłabym czas o 2 tygodnie, ale z obecnej sytuacji wynikają dwa plusy: mogę sobie w końcu pogotować i bardziej istotne: zaraz będzie wiosna! Jednak gdy znalazłam się w swojej kuchni, szybko się okazało, że chyba jednak trochę się stęskniłam: za płatkami owsianymi i czekoladą 🙂 I od razu zmontowałam zdrowszą wersję chocolate chip cookies. Jeśli mają być bardziej rozlane, płaskie, ciasta nie trzeba chłodzić (wystarczy odstawić na 10 minut) i można je po prostu nałożyć na blachę łyżką. Można też kawałek laski wanilii zmielić w całości w młynku do kawy z 1-2 łyżkami płatków owsianych. Mam wrażenie, że przed chwilą pisałam, że jadę na wakacje, a już jestem z powrotem od kilku dni i do tego mamy marzec! Do tego przygotowanie jest bardzo proste, a jeść ciastka można już na ciepło, tylko należy uważać, żeby nie poparzyć się czekoladą! Ale więcej o tym, co mi najbardziej smakowało w Tajlandii, będzie można już niebawem przeczytać w osobnym wpisie! Przygotowanie Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, a następnie dodać jajko. Po wyjęciu z piekarnika odczekać, aż ciastka stwardnieją i przełożyć na blaszkę do ostygnięcia. Z ciasta uformować piramidki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dalej postępować jak w pierwszym przypadku, następnie ciasto odstawić na 10 minut. Uwagi * bardzo miękkie, ale może też być masło rozpuszczone, instrukcja na końcu **