Tort makaronikowy

Ciasta
01.03.2017 17:59
Tort makaronikowy

Składniki na 1 blat tortowy: 5 białek 3/4 szklanki cukru pudru do wyboru: 20 dag maku lub 15 dag drobno posiekanych orzechów laskowych lub 20 dag płatków migdałowych Należy upiec 3 blaty. Żółtka ubić na parze z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę (w dużym garnku zagotować na dnie wodę i wstawić do niego mniejszy garnek, ale tak żeby dnem nie dotykał do wody). Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy blaty są suche i w razie potrzeby zostawić w piekarniku chwilę dłużej. Masa: 3 kostki masła (po 200 g) 175 g cukru pudru 9 żółtek 5 łyżek kakao 1 kieliszek wódki Dodać mak lub posiekane orzechy lub płatki migdałowe i delikatnie zamieszać łyżką. Piec w temperaturze 180°C przez około 20-25 minut. Ja zawsze w trakcie kiedy piecze się jeden blat, przygotowuję drugi. Dodatkowo: orzechy do dekoracji Masło i żółtka powinny być w temperaturze pokojowej. Na koniec dodać kieliszek wódki. Składa się z trzech blatów z białek i kremu czekoladowego.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.bullio.pl/tort-makaronikowy/