Składniki: 250 g mięsa z piersi kurczaka 1/2 łyżeczki suszonego imbiru 2 łyżki cukru trzcionowego 2 ząbki czosnku 4 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżka octu winnego 500 g pieczarek 1 mała czerwona papryka 1 duża cebula 1 puszka kukurydzy (ok. 220 g bez zalewy) pęczek szczypioru olej do smażenia 150 g makaronu vermicelli (użyłam makaronu z grochu, kukurydzy i fasoli mung) Kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę. W naczyniu wymieszać mięso z dwoma łyżkami sosu sojowego, cukrem, wyciśniętymi ząbkami czosnku, octem i imbirem. Makaron zalać wrzątkiem i odstawić na ok. 15 minut, aż zmięknie. Następnie dodać pieczarki i smażyć przez ok. 10 minut. Na patelnię dołożyć kurczaka i dwie łyżki sosu sojowego. Cieniutki makaron z aromatycznym kurczakiem marynowanym w sosie sojowym, imbirze i occie ryżowym. Odstawić na ok. 2 godziny do lodówki.