Piec 15 minut w temperaturze 175°C (z termoobiegiem), następnie zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec jeszcze ok. 90 minut. Ciasto piec w kąpieli wodnej (pod formą ułożyć dodatkową blachę i wylać na nią około 1,5 litra gorącej wody). Polewa kajmakowa: Masę kajmakową wymieszać łyżką z masłem i podgrzać przez chwilę na małym ogniu. Wymieszać łyżką z roztopionym masłem i masłem orzechowym. Po wyłączeniu piekarnika uchylić drzwiczki i pozostawić sernik na jeszcze ok. 15 minut. Masę serową stanowi mieszanka twarogu i mascarpone, której ostatnio coraz częściej używam do pieczenia serników (ciasto jest wtedy bardziej aksamitne). Spód: Masa serowa (składniki powinny być w temperaturze pokojowej): Polewa kajmakowa: Sernik z polewą kajmakową i masłem orzechowym.