Przepis
Składniki: (4 porcje) 1 dl = 100ml patrz miarki
Ciasto:
1 ½ dl mąki pszennej
1 dl mąki grahamowej / żytniej
125 g margaryny
4 łyżki wody
Forma 26cm.
Wkład:
1 cebula
2 ząbki czosnku
margaryna do smażenia
1 czerwona papryka
1 - 2 piersi z kurczaka
1 łyżeczka papryki
½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
sól
Masa jajeczna:
3 jajka
2 dl crème fraiche lub śmietany
1 dl mleka
2 dl tartego sera
Sposób przygotowania:
Włącz piekarnik na 200° C. Ciasto: pomieszaj margarynę, mąkę i po trochu dodawaj wody. Zostaw ciasto w lodówce na pół godziny. Następnie wywałkuj ciasto lub wyłóż rękoma - ja tak robię, szybciej i łatwiej. Podziuraw dno ciasta widelcem. Podpiecz na środkowej półce w piekarniku ok 10 min.
Wkład: pokrój cebulę, czosnek i usmaż na margarynie, pokrój paprykę i dorzuć do cebuli, zostaw na kilka minut. Umyj kurczaka, pokrój w kawałki i usmaż na innej patelni. Następnie połącz z cebulą, papryką,dodaj przyprawy.
Masa jajeczna:Włóż wkład do formy zalej polewką i piecz ok 30-40 min, aż się zarumieni. Smacznego!