PIZZERINKI ZE ŚLEDZIEM i ŻURAWINĄ

Magdalena
Przekąski
27.02.2017 22:58
PIZZERINKI ZE ŚLEDZIEM i ŻURAWINĄ

Oczywiście trzeba lubić śledzie bo w innym wypadku na pewno Wam nie posmakują 😉 Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 op. suchych drożdży 1 szklanka ciepłej wody 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek Dodatki: 1 filet śledziowy w oleju 1 cebula czerwona kilka żurawin suszonych 200 g sera żółtego ketchup majeranek Wykonanie: Ciasto: Mąkę przesiewamy przez sito do miski. Na końcu dodajemy oliwę i wyrabiamy ciasto przez około 10 min., aż będzie elastyczne i będzie odchodziło od dłoni. Podejrzewam, że większość z Was w tym momencie wykrzywiła się z myślą, że to nie może być dobre. Następnie smarujemy ciasto ketchupem i układamy dodatki: cebulę w piórkach, kawałki śledzia, żurawiny suszonej i całość posypujemy startym serem. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość. Pizzerinki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 min. Dodajemy powoli ciepłą wodę i zagniatamy ciasto na jednolite i gładkie. Dodatki: Fileta śledziowego odsączamy z oleju i kroimy w drobną kostkę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kuchniamagdaleny.pl/2017/02/pizzerinki-ze-sledziem-i-zurawina.html