Tort truflowy

Ciasta
27.02.2017 23:29
Tort truflowy

Krem - 400 g gorzkiej czekolady - 400 ml schłodzonej kremówki - 50 ml whisky - skórka otarta z 1 pomarańczy Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Mocno kakaowy biszkopt na bazie tylko 3 składników, genialny krem czekoladowy z nutą pomarańczy i whisky, rozpływający się w ustach. Składniki Biszkopt - 10 dużych jajek - 300 g cukru pudru - 100 g gorzkiego kakao Jajka rozdzielić, białka ubić na sztywno. Poncz - 125 ml mocnej kawy - 2 łyżki cukru - 1 łyżka cukru z wanilią - 50 ml whisky Żółtka utrzeć w drugiej misce do białości wraz z cukrem, następnie dodać kakao (stopniowo) i dokładnie wymieszać. Przelać do tortownicy o śr. 26 cm wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia, piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 30 min. Dolną część ułożyć na paterze, nasączyć połową ponczu, wyłożyć kilka łyżek kremu i przykryć drugim krążkiem ciasta. Dalej dodać kolejną 1/3 białek i mieszać delikatnie, tak samo postąpić z pozostałymi białkami.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://slodkieinspiracje.blogspot.com/2017/02/tort-truflowy-mocno-czekoladowy.html