Przepis
Składniki:
Spód z ciasta
1 szklanka mąki
120 g cukru
120 g margaryny
1 jajko
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
Masa serowa
1 kg sera białego (najlepiej z wiaderka, Piątnica lub President)
4 jajka
4 żółtka
1 szklanka cukru
¾ szklanki oleju
2 szklanki mleka
2 budynie waniliowe
Piana na wierzch
4 białka
½ szklanki cukru
Wszystkie składniki na ciasto starannie zagniatamy podsypując mąką i wkładamy do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie ciasto wałkujemy i wykładamy nim dużą blachę nasmarowaną margaryną. Pieczemy ok. 20 minut, aż ciasto lekko się zrumieni.
Wszystkie składniki na masę serową przekładamy do dużej miski i mieszamy mikserem na najwyższych obrotach co najmniej 5 minut. Masa jest dosyć rzadka, ale dzięki temu sernik po upieczeniu będzie delikatny i puszysty. Masę serową wykładamy na upieczony spód i pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Ubijamy białka, pod koniec ubijania dodajemy cukier i tak przygotowaną pianę wykładamy na sernik i wkładamy do piekarnika jeszcze na 15 minut. Piana nie może się spiec, w przeciwnym razie rosa nie wyjdzie.
Wyjmujemy z piekarnika, i spokojnie oczekujemy na pojawienie się słodkiej rosy :)