Sernik z rosą

Krzysztof
Przepisy
26.02.2014 20:45
Sernik z rosą

Przepis

Składniki:

Spód z ciasta

1 szklanka mąki

120 g cukru

120 g margaryny

1 jajko

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szczypta soli

Masa serowa

1 kg sera białego (najlepiej z wiaderka, Piątnica lub President)

4 jajka

4 żółtka

1 szklanka cukru

¾ szklanki oleju

2 szklanki mleka

2 budynie waniliowe

Piana na wierzch

4 białka

½ szklanki cukru

Wszystkie składniki na ciasto starannie zagniatamy podsypując mąką i wkładamy do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie ciasto wałkujemy i wykładamy nim dużą blachę nasmarowaną margaryną. Pieczemy ok. 20 minut, aż ciasto lekko się zrumieni.

Wszystkie składniki na masę serową przekładamy do dużej miski i mieszamy mikserem na najwyższych obrotach co najmniej 5 minut. Masa jest dosyć rzadka, ale dzięki temu sernik po upieczeniu będzie delikatny i puszysty. Masę serową wykładamy na upieczony spód i pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Ubijamy białka, pod koniec ubijania dodajemy cukier i tak przygotowaną pianę wykładamy na sernik i wkładamy do piekarnika jeszcze na 15 minut. Piana nie może się spiec, w przeciwnym razie rosa nie wyjdzie.

Wyjmujemy z piekarnika, i spokojnie oczekujemy na pojawienie się słodkiej rosy :)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną