Smacznego💗 Składniki: woda 6,5 szklanki, soczewica czerwona 1,5 szklanki, papryka czerwona 1 szt, marchew 1 szt, ziemniak 2 szt, pietruszka korzeń 1 szt, cebula pół szt, czosnek 1 ząbek, liść laurowy 1 szt, ziele angielskie mielone szczypta, kmin rzymski 1 łyżeczka, kurkuma mielona pół łyżeczki, kolendra mielona 1 łyżeczka, papryka słodka mielona pół łyżeczki, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia, słonecznik 1/4 szklanki, Sposób przygotowania: Cebule obieramy, siekamy i podsmażamy na oleju w garnku, w którym będziemy robić zupę. Kiedy cebulka zacznie się rumienić, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, paprykę słodką, kolendrę, kmin rzymski oraz kurkumę i chwile podsmażamy, aby przyprawy uwolniły swój aromat. Paprykę czerwoną kroimy na pół, pozbawiamy ją gniazda nasiennego, kładziemy na wysmarowana olejem blaszkę i wkładamy do piekarnika. Z ugotowanej zupki wyciągamy liść laurowy i miksujemy zupę na gładki krem. Doskonały pomysł na zupę, dla tych którzy są znudzeni tradycyjnymi zupami i poszukują nowych i ciekawych smaków. Kładziemy patelnie na palnik o malej mocy i prażymy słonecznik. Pieczona papryka nadaje zupie oryginalnego smaku, a orientalne przyprawy nadają jej doskonałego aromatu.