Składniki: ziemniaki średnie 3 szt, marchew 2 szt, groszek mrożony 1 szklanka, pietruszka korzeń 1 szt, kukurydza konserwowa 5 łyżek, fasolka szparagowa 100 g, kalafior pół szt, czosnek 1 ząbek, śmietana 18% 100 g, mąka pszenna 2 łyżki, liść laurowy 2 szt, ziele angielskie 5 ziaren. kostka warzywna 1 szt, zioła prowansalskie 1 łyżeczka, kurkuma 1/4 łyżeczki, sól i pieprz do smaku, Sposób przygotowania: Ziemniaki, marchew i pietruszkę obieramy, następnie kroimy w kostkę. Następnie do śmietany dodajemy chochelkę gorącej zupy, mieszamy i wlewamy śmietanę do zupy, doprowadzamy do wrzenia. Moją jarzynówkę zrobiłam na wywarze z warzyw, więc jest odpowiednia dla wegetarian. Zupa jarzynowa to świetny sposób na zużycie pozostałości warzyw z lodówki lub zamrażarki. Do zupy dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.