Zaczyn (9 godzin w temp. 30°C + 9-15 godzin w temp. 21-23°C) 20 g zakwasu żytniego 82 g mąka żytnia typ 1150 (zamiennie 55 g typ 720 + 27 g typ 2000) 78 g woda 1,8 g sól Zaparka (3 godziny w temp. 65°C) 30 g mąka żytnia typ 1150 (zamiennie 20 g typ 720 + 10 g typ 2000) 54 g śruta żytnia (zamiennie mąka żytnia typ 2000 ) 6 g słód jasny 30 g siemię lniane 15 g słonecznik 300 g woda (65-70°C) Nasiona uprażyć na patelni. Wymieszać wszystkie składniki z wodą (65-70°C), przykryć i zostawić na 3 godziny w temp. 65°C Ciasto cały zaczyn cała zaparka 210 g mąki pszennej typ 1050 210 g mąki pszennej typ 550 7,2-10,2 g soli (zależnie od upodobań) 24-32 g wody 16 g drożdży prasowanych Fermentacja: 45 minut w 26°C. Pieczenie 10 minut w 260°C, potem 40-45 minut w 200°C cały czas z parą.