Domowe masło – składniki Niewielu ludzi jest świadomych tego, jak wiele produktów, które znajdują się w sklepie można przygotować samemu, w zaciszu własnego domu. To, jak zrobić masło w domu, na pewno dla wielu z nas wydawać się może trudną, a wręcz niemożliwą czynnością. Warto zaznaczyć, że zrobienie masła nie jest bardzo czasochłonnym zajęciem, ale trzeba się liczyć z tym, że będziemy musieli poświęcić mu kilkanaście minut wolnego czasu. Warto próbować nauki nowych rzeczy, bo być może, mogą się ona stać dla nas zajęciem, które całkowicie oderwie nas od rzeczywistości i sprawi, że pogłębimy swoją wiedzę. Co dalej? Po pojawieniu się kuleczek tłuszczu oraz wydzieleniu maślanki, należy już tylko oczyścić masło z pozostałości maślanki. Masło to niewątpliwie taki produkt, który wielu z nas kojarzy się z dzieciństwem. Następnie bierzemy mikser w ruch i ubijamy do momentu, w którym tłuszcz wyraźnie oddzieli się od maślanki. Gdy już to zrobimy, należy wlać około 0,5 litra wody do innego naczynia, w które włożymy grudkę naszego powstałego wcześniej masła. Taki produkt każdy z nas może przygotować własnoręcznie, w zaciszu własnego domu i dodatkowo krótkim czasie. Tajny przepis na to jak zrobić domowe masło posiada zapewne babcia niejednego z nas. Tak uzyskane masło możemy formować w dowolny kształt , a następnie zawinąć w folię spożywczą lub pergamin.