Polecam przepis :) - 2 jajka, - 2-3 łyżki cukru drobnoziarnistego, - 1 łyżeczka pasty waniliowej, - ok. 2 szklanki mąki, - 300 g twarogu (3 krotnie-zmielonego), - odrobina soli, - 1 l oleju do smażenia, - 2 łyżeczki proszku do pieczenia, - 1 kieliszek rumu/wódki/spirytusu, - cukier puder do posypania. Na rozgrzany olej wrzucamy pączki, tak aby zostawić odrobinę miejsca, gdyż same się smażą i obracają z każdej strony podczas rośnięcia. Po zarumienieniu, wyjmujemy odsączamy z tłuszczu, przestudzamy, sypiemy cukrem pudrem, ew. podajemy z ulubioną konfiturą. Pączki formujemy mącząc ręce w oleju , tworzymy kulki (mniejsze niż orzech włoski, gdyż jeszcze urosną podczas smażenia).