Pancakes na kefirze

Anna
Śniadania
18.10.2019 14:16
Pancakes na kefirze

Składniki: (Przepis na ok.20-30 placuszków) - 2 szklanki mąki pszennej, - 1 szklanka mleka, - 1 szklanka kefiru, - 1/2 kostki masła, - 2 jajka, - 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, - ok. 3 łyżki cukru (do smaku, gdyż syrop klonowy i owoce są słodkie), - szczypta soli, - dodatki: syrop klonowy (Lidl Mcennedy) - garść borówki amerykańskiej, żurawiny, jeżyny). Na rozgrzaną patelnie (bez oleju!) wylewamy 2-3 czubate łyżki ciasta (użyłam małej chochli do sosu - niecała chochla na 1 pancakes). Za każdym razem robiąc pancakes jestem myślami w moim Nowym Yorku...może kiedyś uda mi się spełnić moje marzenia... Obudziłam się na Manhattanie w Nowym Yorku z pięknym widokiem na miasto. Ostatnie chwile w Nowym Yorku spędziłam w Central Park, popijając pyszną kawę, zagryzając moim pancake, którego zapakowałam na wynos. Smażymy po ok. pół minuty (lub mniej) do ładnego zarumienienia, odwracamy na drugą stronę, smażymy jeszcze dosłownie chwilę. Zrobiłam pyszne, delikatne pancakes z syropem klonowym, spakowałam walizki (a sporo do nich przybyło pamiątek i smacznych amerykańskich przekąsek). Wszystko łączymy, mieszamy powoli łyżką lub na niskich obrotach mikserem - do uzyskania jednolitej masy. Do smażenia użyłam małej patelni z Ikea średnicy ok. 12-14 cm. Muzyka: Muzyka: Voyage, Muzyk: @Iksonofficial

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://anamarisworld.blogspot.com/2019/10/pancakes-na-kefirze.html