Składniki x1 x1,5 x2 x3 10 g świeżych drożdży (lub 4-5 g suchych) 1 łyżka skórki z cytryny (otartej) 40 g rodzynek 20 g cukru 200 g mąki pszennej 1 małe jajko 1 łyżeczka spirytusu 1 szczypta soli 125 ml mleka 100 g jabłka (obranego ze skórki i pozbawianego gniazda nasiennego) W przypadku, kiedy używacie świeżych drożdży należy umieścić je w miseczce z połową ciepłego mleka i łyżką cukru, wymieszać i odstawić na 10-15 minut, aby podwoiły swoją objętość. Po tym czasie dodać pozostałą część mleka, mąkę, rodzynki, skórkę z cytryny oraz pozostałe składniki, ciasto wymieszać przy pomocy łyżki na jednolite ciasto na koniec dodać pokrojone jabłka i jeszcze raz wymieszać. Niestety nie mogę napisać Wam jak z ich świeżością na drugi dzień po upieczeniu, ponieważ zniknęły w 10 minut od podania. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aby podwoiło swoją objętość. **Przy pomocy łyżki do nakładania lodów nabierać porcję ciasta i kłaść na olej, smażyć z dwóch stron do zarumienienia się pączków. 📋 Notatki * W przypadku zastosowania suchych drożdży wystarczy dodać je do mąki dalej postępować jak w przepisie. Szukając smakołyków na Karnawał, zapraszam również na pączki portugalskie o nazwie Malasadas bardzo popularne na Hawajach! Te trzeba formować w zgrabne piłeczki czekać, aby ponownie wyrosły, żeby w końcu je usmażyć. Wyjmować przy pomocy łyżki cedzakowej, układać na ręczniku papierowym, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. W dużym rondlu rozgrzać olej, kiedy olej osiągnie odpowiednią temperaturę około 170-180 st C można przystąpić do smażenia Oliebollen. Print Pin 5 z 1 głosu Oliebollen Karnawałowe mini pączusie z rodzynkami, pyszne i łatwe, polecam. Zapraszam zatem na fantastyczne i bardzo proste Oliebollen, pokochacie je za łatwość wykonania i wspaniały smak, jabłka i rodzynki to świetne połączenie.