Połączmy to w całość i jedzmy :) Składniki: ciasto: - 200 g mąki - 100 g masła - 1 jajko - 1 łyżka śmietany - szczypta soli- 100 g łososia wędzonego dobrej jakości farsz: farsz: - bardzo duży por (biała + jasnozielona część) - koperek (ja użyłam suszonego) - 200 ml śmietanki 30% - 4 jajka - sól, pieprz czarny grubo mielony - łyżka masła Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy na nie groch lub fasolę, aby ciasto podczas pieczenia się nie podniosło. Szybko wyrabiamy ciasto i wkładamy do lodówki na ok 30 minut (lub zamrażarki na 15). Masę jajeczną wylewamy na tartę i zapiekamy ok. 20 minut w 200 stopniach. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy pora i dusimy do miękkości. Na podpieczony spód wykładamy pora, następnie układamy plastry łososia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut.