Składniki: Ciasto: - 250 g mąki pełnoziarnistej (+/- w zależności od konsystencji ciasta) - 1 mały jogurt naturalny - szczypta soli - pół łyżeczki proszku do pieczenia - 1 jajko Farsz: - opakowanie szpinaku baby - 2 ząbki czosnku - łyżeczka oleju kokosowego - 200 g łososia (u mnie warkocze) - 1 mały jogurt naturalny - 3 jajka - 50g sera lazur - sól, pieprz Gotowe ciasto rozwałkowuję na cienki okrąg i wykładam je na wysmarowany olejem kokosowym spód do tarty, nakłuwam je gęsto widelcem. W tym czasie przygotowuję farsz: Posiekany czosnek podsmażam minutę na oleju kokosowym, dodaję szpinak i blanszuję aż liście zmiękną. Na podpieczone ciasto wykładam szpinak, następnie układam kawałki łososia i wylewam masę jajeczną. Ciasto wkładam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut.