Faworki na piwie

Monika
Desery
20.02.2017 22:27
Faworki na piwie

składniki: 7 żółtek ( z dużych jajek) 2,5 szklanki mąki pszennej+do podsypania 0,5 szklanki piwa 2 łyżki cukru olej/smalec do głębokiego smażenia cukier puder do posypania Żółtka przełożyć do miski. Następnie ciasto pokroić na paski o szerokości ok 3 cm i długości ok 10-12 cm. Zawsze robiłam faworki wg przepisu mojej Mamy ale akurat nie miałam śmietany więc wypróbowałam inny przepis, który miałam zapisany w swoich notatkach. Piwa w cieście w ogóle nie czuć w faworki są niezwykle kruche. Gotowe faworki smażyć na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor. Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagnieść i podzielić na kilka części. Każdy pasek ciasta naciąć na środku i przełożyć ciasto formując faworka.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://moniamieszaigotuje.blogspot.com/2017/02/faworki-na-piwie.html