Pączki z jabłkami - przepis

Krzysztof
21.01.2014 11:22
Pączki z jabłkami - przepis

Przepis

Twarogowe pączki z jabłkiem:

300 g mąki,

3 łyżeczki proszku do pieczenia,

szczypta soli,

70 g cukru,

10 g cukru waniliowego,

skórka otarta z połowy pomarańczy,

150 g twarogu,

100 ml mleka,

100 ml oleju roślinnego

2-3 jabłka lub jabłka w syropie,

1 łyżka rumu

olej do smażenia,

cukier puder

Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać twaróg (nie musi być mielony - wystarczy rozgnieść go widelcem), skórkę pomarańczową, mleko i olej. Zagnieść gładkie ciasto. Nie należy zagniatać długo, ponieważ, podobnie jak ciasto ziemniaczane (np. na kopytka), długo zagniatane staje się kleiste.

Gotowe ciasto rozwałkować na ok. pól centymetra grubości i wykrawać niewielkie krążki.

Jabłka obrać i podzielić na cząstki (najlepiej kulki), jeżeli używacie świeżych lub osączyć, jeżeli są w syropie, po czym skropić rumem.

Na połowę krążków ciasta ułożyć po kawałku jabłka, przykryć pozostałą połową krążków i uformować kulki.

Olej do smażenia rozgrzać do około 180 stopni. Smażyć pączki na złoto z każdej strony, wyjąć na papierowy ręcznik i osączyć z tłuszczu. Jeszcze ciepłe pączki posypać cukrem pudrem.

Najlepiej smakują lekko ciepłe.