Wegańska "jajecznica" z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej

Agata
Śniadania
18.02.2017 17:24
Wegańska "jajecznica" z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej

Enjoy INGREDIENTS (2 servings): - 1 C cooked red lentils - 1 C cooked millet - 2 small regular onions or the onions you get with a bunch of spring onions - 1-2 tbsp oil - 1/3 tsp smoked paprika - 1/4 tsp black salt kala namak - 1/4 tsp turmeric - 1/4 tsp ground black pepper - 1/4 tsp cayenne or chili - 1 tbsp soy sauce (Tamari for g-f version) - chopped chives and very soft avocado, to serve (optional) PREPARATION: Chop the onion and fry it in a hot oil over medium heat until lightly browned, 10-15 minutes. Polecam też czasem ugotować więcej czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej, gdy akurat coś z nich planujecie przygotować na obiad, bo mając już taką bazę w lodówce, danie powstaje w mig, a pasuje też na szybką, ciepłą kolację w tygodniu. Wersję z soczewicy i kaszy jaglanej przyprawiam podobnie jak najprostszą wersję z tofu: kurkumą, dającą fajnego koloru i jajecznego posmaku; czarną solą, która oprócz dosolenia, ten jajeczny smak pogłębia; odrobiną wędzonej papryki dla ciekawszego aromatu i czarnym pieprzem oraz cayenne, bo lubię, gdy ma nieco pikanterii. SKŁADNIKI (2 porcje): - 1 szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy - 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej - 2 małe cebule lub dymki ze szczypiorku - 1-2 łyżki oleju - 1/3 łyżeczki wędzonej papryki - 1/4 łyżeczki czarnej soli kala namak - 1/4 łyżeczki kurkumy - 1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu - 1/4 łyżeczki cayenne lub chili - 1 łyżka sosu sojowego (Tamari dla wersji bezgluten.) - posiekany szczypiorek i bardzo miękkie awokado, do podania (opcjonalnie) PRZYGOTOWANIE: Czasem przerabiałam też w ten sposób resztki ugotowanej kaszy jaglanej, także możecie też sobie wybrać jeden główny składnik, ale mi ostatecznie wersja z połączenia obu pasuje najbardziej, jest lekko płynna i kremowa od soczewicy, ale ma też delikatnie grudkowatą strukturę od kaszy jaglanej i smakowo też dobrze się to ze sobą komponuje. This version of vegan scrambled eggs is flavored similar to the simplest version made with tofu: turmeric, gives it a nice color and eggy flavor; black salt (kala namak) makes it salty and strengthens the eggy aroma; smoked paprika for a more interesting and deeper flavor and black pepper with cayenne or chili, because I always like some spiciness in the dish. Teraz, danie to, jest dla mnie alternatywą do jajecznej wersji z tofu, gdy akurat nie mam go pod ręką, albo po prostu, gdy mam ochotę na inne składniki i konsystencję. I choć jajek na co dzień mi nie brakuje, to czasem bierze mnie na tego typu smak, zwłaszcza w zimowe weekendy i na takie chwile właśnie to danie jest idealne. Pierwszy raz zrobiłam je z samej czerwonej soczewicy, gdy miałam ochotę na tofucznicę, a akurat pod ręką zamiast tofu, miałam ugotowaną soczewicę. Wersja z samej soczewicy wychodzi czasem zbyt płynna, a z samej kaszy może bywać za sucha, ale jeśli chodzi o smak, to wszystkie opcje są tak samo dobre. W międzyczasie do małej miseczki wsypujemy wszystkie przyprawy (oprócz sosu sojowego), dodajemy 1-2 łyżki wody i dokładnie mieszamy (ułatwia to szybsze i dokładniejsze połączenie się potem wszystkich składników). I also recommend to cook more red lentils and millet, when you plan to cook something with those two ingredients, cause when you have this base in the fridge, you can make this meal very quickly, even for a nice, war supper, during the week. I also recommend to cook more red lentils and millet, when you plan to cook something with those two ingredients, cause when you have this base in the fridge, you can make this meal very quickly, even for a nice, war supper, during the week. Now this dish is an alternative to tofu scramble for me, when I dont have any tofu on hand or just want to use different ingredients and get a different consistency. Now this dish is an alternative to tofu scramble for me, when I dont have any tofu on hand or just want to use different ingredients and get a different consistency.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://foodpornveganstyle.blogspot.com/2017/02/weganska-jajecznica-z-czerwonej.html