Zmieniam tylko produkt, z którego je wykonuję, a tych w krainie roślinnym mlekiem płynącej jest bez liku ;) Uwielbiam przygotowywać własne mleko i zawsze staram się mieć jego dużą butelkę w lodówce, bardzo się to przydaje na co dzień. Zmieniam tylko produkt, z którego je wykonuję, a tych w krainie roślinnym mlekiem płynącej jest bez liku ;) I takie niepozorne, małe ziarenka np. sezamu, zamienić można na mleko, które jest kremowe i bardzo smaczne samo w sobie, wypijane prosto ze szklanki. Dlatego jeśli ktoś z Was jeszcze nie próbował robić z niego mleka, to gorąco polecam. SKŁADNIKI (na ok. 750 ml): - 1/2 szklanki ziaren ekologicznego niełuskanego sezamu (80 g) - 3 szklanki filtrowanej wody (750 ml) PRZYGOTOWANIE: 750 ml): - 1/2 C unhulled organic sesame seeds (80 g) - 3 C filtered water (750 ml) PREPARATION: Put the sesame seeds in a jar and cover with water. Uwielbiam przygotowywać własne mleko i zawsze staram się mieć jego dużą butelkę w lodówce, bardzo się to przydaje na co dzień. I jest to jeden z najlepszych powodów, dla których warto przygotowywać je jak najczęściej, bo ziarna sezamu są bardzo bogatym źródłem tego cennego pierwiastka choć to oczywiście nie jedyna ich zaleta. Jako, że ostatnio w kilku przepisach, na liście składników polecałam mleko sezamowe, a nie ma go na blogu, to postanowiłam dziś przedstawić mój sposób jego wykonania. Aktualnie jestem też w trakcie wykańczania nowego przepisu, gdzie także się ono pojawia, dlatego myślę, że niektórym z Was może się ta receptura przydać. Ja rzadko je dosmaczam, gdyż najczęściej wykorzystuję je do innych potraw i nie zawsze pasuje mi do nich słodkie mleko, albo po prostu dodatków byłoby już za dużo. The key to a good sesame seed milk is to use good quality seeds and preferably unhulled seeds because they contain more calcium. I always try to have a large bottle of pure milk in the fridge. Sesame milk is very tasty on its own, its great for drinking straight from the glass. The way of making it is the same as we make other nut/seed milks and is trivial: soak the grains / seeds for few hours, draining and blending with water to end up with the white drink. A gdy mamy ochotę na słodki napój, po dodaniu syropu i wanilii/cynamonu, będzie smakowało jak chałwa :) Doskonale pasuje ono do przygotowania batoników śniadaniowych z karobem i tahini, karobowego tortu czy też sezamowego brownie. Bardzo lubię mleko sezamowe i przygotowuję je bardzo często. ☺ Recently in several provisions, I recommended sesame seed milk, which I havent posted on the blog yet, so today I make up with that. This milk fits perfectly into breakfast bars with carob and tahini, carob layer cake or tahini brownie. On the next day, drain them, rinse and mix with 3 C of filtered water. Strain the liquid and pour it in a glass jar or a bottle.