Kluski śląskie - najlepszy przepis! <3

Helka
Obiad
18.02.2017 16:39
Kluski śląskie - najlepszy przepis! <3

Ziemniaki umieścić w misce, wygładzić na równą powierzchnię, następnie podzielić na 4 równe części, wyjąć jedną część, a na jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną (tak, by zajęła równą powierzchnię razem z ziemniakami – u mnie było to około 130 gramów mąki ziemniaczanej), a następnie ponownie wrzucić do miski wcześniej wyciągniętą część ziemniaków. Chociaż kolor klusek zależy też od samego gatunku ziemniaków (czy będą białe, czy bardziej żółte), ale mimo wszystko kluski śląskie smakują mi lepiej niż z całym jakiem, czy też w wersji bez jajka. – Składniki: 650 g ugotowanych ziemniaków (u mnie przed obraniem i ugotowaniem masa ziemniaków to około 1 kg) mąka ziemniaczana – u mnie ok. 130 g sól do smaku opcjonalnie 1 małe żółtko (ja daję żółtko z jajka o rozmiarze M) woda do gotowania klusek Wrzucać kluski na wrzątek partiami i gotować przez ok. 2-3 minuty od czasu ich wypłynięcia (długość gotowania klusek zależy od ich wielkości – ja swoje kluski gotuję przez 3 minuty). Na koniec jeszcze chciałabym dodać iż w kluskach śląskich waga składników ma najmniejsze znaczenie i najważniejsze są proporcje, czyli na 4 części ziemniaków powinna przypadać 1 część mąki ziemniaczanej. Ponownie podzielić na 4 części, z każdej uformować wałek, podzielić go na kawałeczki (wielkości orzecha włoskiego) i z każdego kawałeczka uformować kulkę, którą następnie należy lekko spłaszczyć. Jedni uważają, że z jajkiem, drudzy, że stanowczo bez jajka, bo inaczej kluski robią się gumowate, zaś trzeci podawali, że dodają same żółtko, by kolor klusek był ładniejszy. Dajcie znać w komentarzach poniżej, a tymczasem zapraszam po mój sprawdzony przepis na kluski śląskie z ziemniaków. Kiedy kilka dni temu zadałam Wam pytanie na Facebooku, czy kluski śląskie powinny być z jakiem czy bez, to padła lawina odpowiedzi. Te proporcje 4:1 (4 części ziemniaków na 1 część mąki) są ważniejsze niż gramatura składników, ponieważ gatunki ziemniaków różnią się między sobą masą po ugotowaniu. Chociaż z kluskami śląskimi to jest tak, ze każdy ma swoje przyzwyczajenia i sztywno się ich trzyma i będzie uważał, że jego przepis jest właśnie tym najlepszym :)

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kulinarneprzeboje.pl/2017/02/18/kluski-slaskie-najlepszy-przepis/