Pieczarki w aromatycznym sosie

Helka
Obiad
14.01.2017 14:56
Pieczarki w aromatycznym sosie

Pieczarki w aromatycznym sosie – Składniki: 500g małych pieczarek lub większych pokrojonych na ćwiartki lub połówki 1 duża cebula (ok. 150g) 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu winnego (u mnie z czerwonego wina) pół łyżeczki cukru (ok. 3g) 1 czubata łyżeczka tymianku suszonego 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej w proszku 1 czubata łyżeczka bazylii sól, pieprz do smaku 1 szklanka wody (200ml) do sosu + 50ml do zagęszczenia sosu mąką 1 łyżeczka mąki pszennej (ok. 8g) Pieczarki w aromatycznym sosie – Wykonanie: Pieczarki oczyścić (przeczytaj artykuł:Pieczarki – obierać czy myć?). Gdy całość zacznie wrzeć, w 50 ml wody rozrobić 1 łyżeczkę mąki, wlać do pieczarek i wymieszać, by powstał gładki sos. Można je podawać z pieczywem jako kolację lub jako ziołowy sos pieczarkowy do obiadu. Podawać z pieczywem na kolację lub jako sos do dań obiadowych, np. kotletów mielonych. Następnie dodać ocet winny i sos sojowy i dusić ok. 1-2 minuty. W momencie, gdy pieczarki zmniejszą swoją objętość dodać pieprz, sól, cukier, bazylię, tymianek i słodką paprykę, wymieszać. Nada się również jako przekąska na imprezę, jeśli lubicie zajadać się samymi pieczarkami :) Jeśli wolicie by sos był mniej gęsty, to można dolać więcej wody lub dać mniej mąki. Jak widzicie zastosowań ma wiele ;) Może zechcecie przejrzeć również inne przepisy z pieczarkami: Pieczarki – przepisy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kulinarneprzeboje.pl/2017/01/14/pieczarki-w-aromatycznym-sosie/