Ilość porcji to 16 Jedna porcja to: WW = 1.31, WBT = 1.07, kcal = 146.56, węglowodany z błonnikiem = 13.45, błonnik = 0.34g, białko = 25.5g, tłuszcz = 11.24g, suma wymienników (WM) = 2.39, w tym procent WBT = 45 Składniki 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady bez cukru (150g), 1/3 szklanki (ok 70g) oleju kokosowego, 2/3 szklanki (140ml) mleczka kokosowego szczypta soli, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, ¼ szklanki (50g) ksylitolu lub erytrolu, ¾ szklanki (80g) zmielonych płatków owsianych bezglutenowych Polewa: ½ tabliczki (50g) gorzkiej czekolady bez cukru (np. słodzonej stewią, ksylitolem), 4 łyżki (40g) mleczka kokosowego lub napoju roślinnego, Wykonanie Czekoladę rozpuść z olejem kokosowym i mleczkiem na bardzo wolnym ogniu. 2. Jeżeli nie musisz unikać przetworów mlecznych, to mleczko kokosowego w cieście możesz zastąpić jogurtem naturalnym greckim/bałkańskim. Ksylitol to zamiennik cukru, ale nieidealny bo jego dodatek zmienia konsystencję brownie na bardziej zbitą. Dzisiaj serwuję świeżutki przepis na wegańskie brownie bez cukru i glutenu. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, wylej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, program pieczenia góra, dół, bez termoobiegu. Jesień już pięknie rozgościła się w Polsce, zatem czas na kolejną porcję czekoladowych słodkości. Najlepsze brownie bez cukru, mleka, jaja i glutenu. Natomiast do polewy, w zastępstwie mleczka kokosowego możesz dodać zwykłe mleko. Wegańskie brownie bez cukru i glutenu Czekoladę przełóż do rondelka, wlej mleczko i na bardzo małym ogniu rozpuść.