PONADTO - 300g rodzynek - amaretto - gotowy kerem karpatka - słoiczek dżemu z czarnej pożeczki - patki migdałowe POLEWA - 1/2 tabliczki czekolady - 1 łyżka masła - 3 łyżki wody PRZYGOTOWANIE W pierwszej kolejności rodzynki zalewamy Amaretto i odstawiamy na minimum 6 godzin. - 5 jajek - 1 szklanka mąki - 1 szklanka cukru - 1/4 szklanki oleju - 1 łyżka proszku do pieczenia - 1/2 szklanki wiórków kokosowych - 1/2 szklanki maku - 1 łyżka kakao Gdy osiągną konsystencję sztywnej piany dodajemy po jednym żółtku ( delikatnie mieszając), następnie przesiane suche składniki (mąka z proszkiem do pieczenia), a na koniec olej. Rodzynki odcedzamy, ale amaretto pozostałe po rodzynkach zostawiamy - będzie ono służyło jako nasz poncz ( w przypadku zbyt intensywnego smaku dolewam odrobinę przegotowanej wody). Jedną część układamy w brytfance i nasączamy, na to połowa kremu, druga część biszkoptu znowu nasączenie i krem. W następnej kolejności przygotowujemy krem karpatka wg instrukcji podanej na opakowaniu.