Skoro już jesteśmy w temacie ekspresowych zup (ostatni wpis to domowa zupka chińska), a takie dania zimą lubimy najbardziej, chciałabym się podzielić prostym przepisem na pyszną, aromatyczną, kremową zupę czerwone curry z krewetkami, tagliatelle z cukinii doprawioną najpyszniej jak się da. Najpyszniej jak się da, bo moim ulubionym kombo na świecie: kolendrą, limonką, sosem rybnym i mleczkiem kokosowym. przejdź prosto do przepisu Moje zmysły szaleją, gdy czują te smaki, kiedyś już o tym gdzieś pisałam. Mała rada dla tych co jej nie lubią: jedzcie ją mimo wszystko, prędzej czy później ją pokochacie, a orientalne dania staną się jeszcze pyszniejsze. Napisałam, że zupa jest ekspresowa, a to dlatego, że robi się w 15 minut i dodatkowo nie potrzeba do niej bulionu!! Trochę się martwię, czy moje serce nie pęknie ze szczęścia, wiem jedno, będę pewnie nie raz wzruszona do łez. Mleko polecam Aroy-D, można je dostać w marketach azjatyckich, na allegro.pl i ceneo.pl, np. tutaj. Pastę curry używam taką. Prawda jest taka, że często to te najtrudniejsze do polubienia smaki lubimy najbardziej, a czasem jest to tylko kwestia przyzwyczajenia. I zdradzę wam mały sekret: od soboty będą szaleć na maksa, bo w końcu zaznam ich u źródła ???? Uwaga apropos składników: ponieważ jest ich niewiele (podstawowe to krewetki, pasta curry i mleko kokosowe) Ogólnie polecam cały film, bardzo ciekawy, jeśli kogoś interesuje skąd bierze się nasze jedzenie, szczególnie to najtańsze.