Tajska zupa z krewetkami

Zupy
09.02.2017 10:08
Tajska zupa z krewetkami

Zupę podałam podczas rodzinnego obiadu, dlatego zdjęcia które widzicie są prosto od stołu ;) TAJSKA ZUPA Z KREWETKAMI PRZYGOTOWANIE: 20 minut ILOŚĆ PORCJI: 2-3 SKŁADNIKI: – 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego – 10 krewetek – 400 ml wody – 1 papryczka chilli – 2 cm korzenia imbiru – 1 łyżka pasty tom yum – 6 liści kafiru (limonki kafir) – 1 łodyga trawy cytrynowej lub łyżeczka sproszkowanej trawy cytrynowej – 1 łyżka soku z limonki – pół zielonej papryki – 2 łyżki sosu rybnego – świeża kolendra do podania – makaron sojowy do podania PRZYGOTOWANIE: Do garnka dodajcie mleko z pastą tom yum i zacznijcie podgrzewać. Następnie do garnka dodajcie pokruszone w dłoniach liście kafiru (warto wyjąć twardy rdzeń z liści), drobno posiekaną papryczkę chilli, starty razem ze skórką na tarce imbir, drobno posiekaną trawę cytrynową lub tą w wersji sproszkowanej. To już kolejna propozycja na tajską zupę na moim blogu, pierwszą pyszną propozycję przygotowałam dla Was na tajską zupę z kurczakiem. Kiedy zupa zacznie się gotować dodajcie krewetki (obrane ale z ogonami), gotujcie 3-4 minuty do czasu kiedy krewetka się zrobi różowa.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://nietylkopasta.pl/tajska-zupa-krewetkami/