Składniki - 4 jajka - 1,5 szklanki cukru - 1 łyżeczka cukru z wanilią - 200 ml oleju - 500 g obranej startej marchwi - 2 szklanki mąki tortowej - 3 łyżeczki cynamonu - 2 płaskie łyżeczki sody - 1 płaska łyżka soli - 2 szklanki posiekanych orzechów włoskich - 100 g czekolady mlecznej - 100 g czekolady gorzkiej - 100 g masła Przygotowanie Ciasto Wypieki świąteczne kojarzą mi się nie tylko z sernikiem, makowcem czy mazurkiem ale również z aromatycznymi ciastami z dodatkiem pachnących przypraw korzennych i orzechów. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, dodajemy porcjami olej oraz startą marchew, a następnie przesiane przez sitko suche składniki - mąkę, cynamon, sodę oraz sól. Jednym z nich jest ciasto marchewkowe z polewą czekoladową i orzechami włoskimi.