Pączki Ciasto: - 6 szklanek mąki - 2 szklanki letniego mleka - 15 dkg cukru - 15 dkg masła - 10 dkg świeżych drożdży - 10 żółtej - 2 łyżki spirytusu Drożdże zalewam letnim mlekiem. Pączki trzeba smażyć na niezbyt dużym ogniu, żeby się nie spaliły i nie były surowe w środku. Gdy pączki rosną, rozpuszczam w garnku smalec (5-6 kostek w zależności od garnka). Następnie wlewam spirytus i ostudzone masło i wyrabiam aż ciasto będzie gładkie, błyszczące i będzie odchodzić od ręki. Gdy drożdże zaczną pracować - spienią się - dodaję mąkę, wlewam masę jajeczną i zaczynam wyrabiać ciasto. Pączki smażę z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu aż się zarumienią. W mikrofali lub garnku rozpuszczam masło i odstawiam do ostygnięcia. Do cukru pudru dodaję łyżkę gorącej wody i dokładnie mieszam.