Jest smaczne, sycące, a jednocześnie lekkie. Tinola (zupa) - 1 średnia cebula - 3 ząbki czosnku - kawałek imbiru wielkości kciuka - 1 cukinia - 1/4 główki białej kapusty - 2 marchewki - 4 podudzia z kurczaka - 2 l wody lub bulionu - sól, pieprz - 2 łyżki oleju lub masła klarowanego Dodaję kurczaka, chwilę smażę i zalewam gorącą wodą lub bulionem, dodaję pokrojoną w plasterki marchewkę. Po 30 minutach wyjmuję mięso z kurczaka i do garnka dodaję kapustę. W tym czasie przygotowuję pozostałe warzywa: cukinię kroję w grubą kostkę, a kapustę szatkuję. Następnie wrzucam cukinię i gotuję około 5-10 minut (żeby cukinia lekko zmiękła). Dodaję posiekaną w kostkę cebulę, starty imbir i czosnek przeciśnięty przez praskę.