kawuś- sernik na zimno z kawowym budyniem

Magdalena
Ciasta
01.02.2017 10:42
kawuś- sernik na zimno z kawowym budyniem

foremka 25*34 cm Składniki: na biszkopt: - 3 jajka - po 3/4 szklanki cukru i mąki - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę kawową: - 1 litr mleka - 3 opakowania budyniu waniliowego - 5 łyżek cukru - 2 łyżki kawy rozpuszczalnej - kostka masła na wierzch: - paczka herbatników kakaowych - 600 g serka homogenizowanego - 200 g czekolady deserowej - 200 ml kremówki 30% - 2,5 łyżki żelatyny Upiec biszkopt: białka ubić na sztywno, następnie dodawać cukier a później żółtka. Można użyć serków homogenizowanych z kawałkami czekolady, one mają charakterystyczny smak i na pewno w tym zestawieniu też świetnie się sprawdzą. W tym smakowała mi bardzo, zwłaszcza, że całość miała coś z sernika na zimno. Serki zmiksować z bitą śmietaną, dodać połowę czekolady i żelatynę Wymieszać i wyłożyć na ciasto. Budynie, cukier i kawę rozmieszać w szklance mleka i wlać na gotujące się pozostałe mleko. Ugotować na gęsto, zmniejszyć ogień, dodać masło i powoli gotując mieszać aż całkowicie się połączą. Na końcu wmieszać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2017/02/kawus-sernik-na-zimno-z-kawowym-budyniem.html