Składniki (na 18 sztuk): 200ml mleka 80g cukru 20g drożdży 2 i 1/3 szklanki mąki typ 550 pół łyżeczki mielonego kardamonu 50g masła 1 łyżka oleju nadzienie: 80g masła 80g brązowego cukru 1 łyżka cynamonu do posypania: cukier perlisty Przygotować rozczyn: mleko podgrzać, pół szklanki wymieszać z drożdżami, łyżeczką cukru i mąki, odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, rozwałkować na prostokąt 30x40cm, posmarować rozpuszczonym masłem, posypać cukrem z cynamonem. Z ciasta uformować kulę, posmarować olejem, włożyć do miski, miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Pozostałe mleko rozmieszać z cukrem, dodać przesianą mąkę, kardamon, wyrośnięty rozczyn i zagnieść miękkie, gładkie ciasto. W międzyczasie przygotować nadzienie: masło roztopić, cynamon wymieszać z cukrem. Ciasto wyrabiać tak długo, aż zacznie odstawać od rąk i miski, w trakcie wyrabiania dodawać rozpuszczone masło.