Miękkie i wilgotne dzięki ziemniakom pączki, idealne jako alternatywa dla tych tradycyjnych 5 średniej wielkości ziemniaków 4 szklanki mąki 100 g masła 2 jajka 1/3 szklanki mleka 2 łyżki cukru 50 g drożdży 1 kieliszek wódki szczypta soli 1 1/2 szklanki mleka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 4 żółtka 2 łyżki masła 1/3 szklanki cukru około 50 ml likieru adwokat olej do smażenia cukier puder do posypania Ziemniaki obieramy i gotujemy. Gdy ciasto wyrośnie lekko je wyrabiamy, rozwałkowujemy na grubość około 1 cm i szklanką wycinamy krążki. Drożdże kruszymy do miski oraz mieszamy z letnim mlekiem, cukrem i dwoma łyżkami mąki. Krem przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego i nadziewamy pączki oraz posypujemy je cukrem pudrem. Ciasto wkładamy do miski, oprószamy mąką i przykryte ściereczką odstawiamy do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość). Masę jajeczną wlewamy na gotujące się mleko i cały czas mieszając gotujemy, aż masa zgęstnieje. Następnie dobrze dusimy z masłem, aby nie było grudek (można zmielić lub przecisnąć przez praskę).