Nalewka z ciemnych winogron

Wiesław
Przetwory
26.09.2016 18:36
Nalewka z ciemnych winogron

Idealnie sprawdzi się na chłodne wieczory 2 kg ciemnych winogron 1 kg cukru 1 l wódki opcjonalnie spirytus Zebrane owoce winogrona delikatnie, ale dokładnie myjemy i obrywamy z kiści. Po dwóch dniach owoce z sokiem zalewamy wódką i odstawiamy na około 2 - 3 tygodnie. Następnie butelki dobrze zamykamy i odstawiamy w ciemne miejsce na około 3 miesiące, żeby nalewka dojrzała. Owoce przekładamy do dużego słoja, zasypujemy cukrem (jeżeli winogrona są bardzo kwaśne, można dodać więcej cukru) oraz mieszamy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://oobzarciuch.blogspot.com/2016/09/nalewka-z-ciemnych-winogron.html