I dlaczego jedząc pyzy z tekurą mamy oszukiwać się, że jemy pyzy z mięsem? nie podaję miar i wag, ponieważ wszystko zależy od rodzaju i mączystości ziemniaka. Składniki: - ugotowane dzień wcześniej ziemniaki - mąka ziemniaczana - jajko farsz: - udka z kurczaka ugotowane w rosole - średnia cebula - sól, pieprz do podania: - podsmażona cebulka + skwarki Mięso oddzielamy od kości, mielimy. Nie wiem jak Wy, ale ja jak widzę kartacze/pyzy okraszone cebulką i nie daj boże skwarkami, dostaję nagłego, niepowstrzymanego ślinotoku. Ugotowane ziemniaki (koniecznie zimne) przeciskamy przez praskę, dodajemy jajko i stopniowo mąkę ziemniaczaną, tak aby powstała gładka masa nie klejąca się do rąk. Gotowe kartacze gotujemy w osolonej wodzie ok 3 minuty od wypłynięcia na wierzch. Z gotowej masy ziemniaczanej formujemy kulki, lekko je spłaszczamy i nakładamy łyżkę farszu.