SKŁADNIKI NA ZUPĘ: 1,5 – 2 litry wody 1/2 selera 1 korzeń pietruszki 2 marchewki 1 kg cebuli 4 średniej wielkości ziemniaki 1 kopiasta łyżka mascarpone do smaku sól, pieprz olej rzepakowy do podsmażenia cebuli SKŁADNIKI NA GRZANKI: kilka kromek chleba tostowego (ja użyłam Graham) zioła prowansalskie czosnek granulowany czerwona słodka papryka olej do skropienia tostów sól, pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. A teraz, kiedy pogoda nie może się zdecydować i temperatura zmienia się z dodatniej na bardzo ujemną nasze organizmy potrzebują wsparcia w obronie przed infekcjami w postaci dużych ilości fitoncydów, czyli substancji bakteriobójczych i bakteriostatycznych obecnych np. w cebuli (oraz czosnku, chrzanie). Jednak cebula oprócz tego, że jest doskonałym pogromczynią infekcji, ma również wiele innych właściwości, między innymi: Cebula zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych, szczególnie jelita grubego, jamy ustnej, nerek, gardła i jajników; Cebula zapobiegnie zakrzepom, nadciśnieniu i obniży poziom cholesterolu; Cebula poprawia trawienie i zapobiega zaparciom; Zupa cebulowa to doskonały i sprawdzony sposób na kaca; Cebula zapobiega pojawianiu się i rozwoju cukrzycy; Cebula tak jak każdy domowy i apteczny lek, ma też swoje przeciwwskazania. Zrezygnować z niej powinny osoby: z zapaleniem jelit; z ciężkimi chorobami nerek i wątroby; z chorobami układu pokarmowego; z chorobami serca cierpiące na częste zgagi. Do gorącego wywaru z warzyw wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy na małym ogniu. Zupa cebulowa, która popularna jest szczególnie w kuchni francuskiej jest idealnym pomysłem na obiad dla fanów tego warzywa. Gotujemy na średnim ogniu, aż do wrzenia, a następnie zmniejszamy go do minimum i wolno gotujemy pod przykryciem około 30-60 minut. Obraną cebulę kroimy w półtalarki i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, aż do zeszklenia. 4. Chleb tostowy kroimy w 1 centymetrową kostkę.