Panna cotta z sosem wiśniowym

Ewelina
23.02.2014 8:11
Panna cotta z sosem wiśniowym

Przepis

(4 porcje po ok. 120 ml)

Składniki:

250 ml śmietanki 30%

250 ml mleka 2%

50 g cukru

8 g (1 opakowanie) cukru wanilinowego

3 łyżeczki żelatyny

2 łyżki wody

kilka wiśni zagotowanych z odrobiną cukry (lub inne dowolne owoce, czekolada, orzechy, itp.)

kwiaty ogórecznika do dekoracji - jak najbardziej jadalne

Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody i odstawiamy na 5 minut.W garnku podgrzewamy śmietankę, mleko i oba cukry - do zagotowania. Następnie dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy aż do jej rozpuszczenia. Przygotowany płyn wlać do foremek - u mnie były to pojemniczki po jogurcie. Studzimy i wkładamy do lodówki by nasz deser stężał. U mnie trwało to ok. 3 godziny.

Zastygnięte desery wykładamy na talerzyki, polewamy sosem, obkładamy wiśniami i dekorujemy. U mnie sos był ciepły - więc deser się trochę rozpuścił, co widać na zdjęciu.

Pyszne!