Przepis
Niestety nadal nie za bardzo mogę wychodzić z łóżka, więc przygotowywane przeze mnie dania muszą się praktycznie same robić :) Dzisiaj zapraszam na wytrawną tartę na cieście francuskim z kurczakiem i brokułami (można zastąpić kalafiorem, co kto woli), z mnóstwem aromatycznych przypraw.
Składniki na jedną tartę:
opakowanie ciasta francuskiego
2 pojedyncze piersi z kurczaka
300 g brokułów pokrojonych w drobne różyczki
2 jajka
200 g kwaśnej śmietany
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka pieprzu
2 łyżki oleju
szczypta bazylii
1 łyżka tartego parmezanu
CZAS PRZYGOTOWANIA: MAX 60 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. Kurczaka oczyszczamy, kroimy w kostkę. W misce łączymy łyżeczkę soli, ziół prowansalskich i pieprzu, zalewamy olejem i wkładamy kurczaka. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok na 20 minut.
2. Brokuły gotujemy we wrzącej wodzie z łyżeczką cukru i łyżeczką soli do miękkości. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Kurczaka smażymy do zarumienienia i odstawiamy do ostygnięcia.
3. Z ciasta wycinamy koło (u mnie 25 cm) i wyklejamy nim formę do tarty (u mnie 20 cm), nakłuwamy widelcem. Z resztek ciasta wycinamy paski, które trafią na wierzch tarty.
4. W misce dokładnie mieszamy śmietanę z jajkami, doprawiamy gałką muszkatołową i bazylią. Wrzucamy kurczaka i brokuły, mieszamy i wykładamy równomiernie na ciasto francuskie. Na wierzch przyklejamy paski z ciasta, całość posypujemy parmezanem. Pieczemy 30-35 minut w 200 stopniach. Przed podaniem odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Smacznego!
Uwagi: Każda wytrawna tarta/zapiekanka/lasagne najlepiej smakuje całkowicie ostudzona, a następnie odgrzewana :)
Po więcej inspirujących przepisów zapraszam na blog (po kliknięciu w link)