Tarta francuska z kurczakiem i brokułami

Dagmara
Obiad
24.01.2015 20:09
Tarta francuska z kurczakiem i brokułami

Przepis

Niestety nadal nie za bardzo mogę wychodzić z łóżka, więc przygotowywane przeze mnie dania muszą się praktycznie same robić :) Dzisiaj zapraszam na wytrawną tartę na cieście francuskim z kurczakiem i brokułami (można zastąpić kalafiorem, co kto woli), z mnóstwem aromatycznych przypraw.

Składniki na jedną tartę:

opakowanie ciasta francuskiego

2 pojedyncze piersi z kurczaka

300 g brokułów pokrojonych w drobne różyczki

2 jajka

200 g kwaśnej śmietany

1 łyżeczka ziół prowansalskich

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

2 łyżeczki soli

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka pieprzu

2 łyżki oleju

szczypta bazylii

1 łyżka tartego parmezanu

CZAS PRZYGOTOWANIA: MAX 60 MIN

POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Kurczaka oczyszczamy, kroimy w kostkę. W misce łączymy łyżeczkę soli, ziół prowansalskich i pieprzu, zalewamy olejem i wkładamy kurczaka. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok na 20 minut.

2. Brokuły gotujemy we wrzącej wodzie z łyżeczką cukru i łyżeczką soli do miękkości. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Kurczaka smażymy do zarumienienia i odstawiamy do ostygnięcia.

3. Z ciasta wycinamy koło (u mnie 25 cm) i wyklejamy nim formę do tarty (u mnie 20 cm), nakłuwamy widelcem. Z resztek ciasta wycinamy paski, które trafią na wierzch tarty.

4. W misce dokładnie mieszamy śmietanę z jajkami, doprawiamy gałką muszkatołową i bazylią. Wrzucamy kurczaka i brokuły, mieszamy i wykładamy równomiernie na ciasto francuskie. Na wierzch przyklejamy paski z ciasta, całość posypujemy parmezanem. Pieczemy 30-35 minut w 200 stopniach. Przed podaniem odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Smacznego!

Uwagi: Każda wytrawna tarta/zapiekanka/lasagne najlepiej smakuje całkowicie ostudzona, a następnie odgrzewana :)

Po więcej inspirujących przepisów zapraszam na blog (po kliknięciu w link)