Ciasto beza ( tarta)

Ewelina
Ciasta
20.02.2014 17:11
Ciasto beza ( tarta)

Przepis

Składniki:

250 g mąki

175 g masła

45 g cukru pudru

1 jajko

1 łyżka wody

3 cytryny

3 żółtka

125 g cukru

32 g mąki kukurydzianej

4 białka

225 g cukru

1 łyżka mąki kukurydzianej

Z mąki i masła zaczynamy zagniatać ciasto. Dodajemy wodę i jajko i formujemy kulę.

Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około 3 mm.

Najlepiej za pomocą wałka przekładamy ciasto do formy- trzeba uważać, żeby nie naciągać ciasta podczas wylepiania brzegów.

Ciasto zostawiamy tak jak jest- nic jeszcze nie przycinamy. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.

Ciasto wyciągamy z lodówki i obcinamy brzegi- tak, żeby nieco ciasta wystawało ponad formę.

Przykrywamy folią aluminiową i wysypujemy na wierzch "fasolki". Pieczemy tak 15 minut.

Zdejmujemy folię i pieczemy kolejne 5 minut.

Ścieramy skórkę z cytryn i wyciskamy sok.

Mąkę kukurydzianą mieszamy z sokiem i skórką z cytryn. Dokładnie mieszamy. W tym czasie gotujemy w garnku 250 ml wody.

Do gotującej się wody wlewamy zawiesinę cytrynową i mieszamy do uzyskania kisielu. Zestawiamy z ognia.

W misce miksujemy żółtka z cukrem.

Stopniowo dodajemy do cytrynowego kisielu.

Masę ponownie stawiamy na ogniu i gotujemy, ciągle mieszając, do uzyskania gęstej masy. Zestawiamy z ognia i odstawiamy na parę minut.

Custard wylewamy na upieczone ciasto.

Ubijamy białka na puszystą masę. Stopniowo dodajemy cukier- dwie łyżki i miksujemy.

Na koniec dodajemy mąkę kukurydzianą i miksujemy.

Delikatnie nakładamy na custard- aż do samych brzegów ciasta.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 15 minut- aż beza się zarumieni i stanie się lekko chrupiąca :)

Gotowe ciasto odstawiamy na chwilę, żeby nieco się ostudziło.

Podajemy według uznania- ciepłe lub zimne.

Ciasto jest pyszne z kawą (zwłaszcza z ta podawaną z koglem-moglem ;

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną