English version Funnel cakes (9-10 cakes) Ingredients: 3 eggs, eggs wites and yolks separated 1 package (16g) of vanilla sugar 1 tbsp caster sugar 220 g cake flour 150 ml of whole milk 20 ml of whiskey / brandy pinch of salt oil for deep frying powdered sugar for serving Preparation: In the bowl of a mixer, whisk the egg yolks with caster sugar and vanilla sugar until pale and fluffy. Składniki: 3 jajka, białka oddzielone od żółtek opakowanie 16 g cukru waniliowego 1 łyżka cukru pudru 220 g mąki tortowej 150 ml mleka 3,2% 20 ml whisky/brandy szczypta soli olej do głębokiego smażenia cukier puder do posypania Przygotowanie: W misce miksera ubij do białości żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Chrusty z tego przepisu wychodzą miękkie w środku i chrupiące ma zewnątrz, a podane posypane dużą ilością cukru pudru, na pewno przypadną do gustu całej rodzinie. W oddzielnej misce ubij ze szczyptą soli białka na sztywną pianę i wmieszaj delikatnie w masę z żółtkami. Przepis na ten specjał znalazłam w rewelacyjnej książce Pawła Małeckiego Cukiernia Lidla i na pewno jeszcze nie raz z niej skorzystam:) Są też bardzo łatwe w przygotowaniu, więc poradzą sobie z nimi nawet początkujący w kuchni. Tłusty czwartek już jutro, przedstawiam więc przepis na niezwykle szybkie w przygotowaniu lane chrusty. In a separate bowl, beat egg whites with pinch of salt to stiff peaks and gently stir in the egg yolk dough.