Śmietankowa kapusta w ćwiartkach mojej mamy

Malgorzata
Obiad
12.09.2018 10:27
Śmietankowa kapusta w ćwiartkach mojej mamy

Scroll down for recipe in English Śmietankowa kapusta w ćwiartkach mojej mamy (4 porcje) Składniki: 1 mała kapusta, pokrojona w ćwiartki (najlepiej młoda) sól, pieprz, cukier do smaku 2 ziela angielskie 1 liść laurowy 1 cebula, pokrojona w kostkę 50 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę 1 szklanka bulionu drobiowego 1/2 szklanki śmietanki 36% 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki Przygotowanie: Umieść kapustę w garnku, zalej zimną wodą, dodaj pół łyżki cukru, soli i szczyptę pieprzu. English version Creamy braised cabbage (4 servings) Ingredients: 1 young cabbage, cut into quarters salt, pepper, sugar to taste 2 dried allspice berries 1 bay leaf 1 onion, diced 50 g smoked bacon, diced 1 cup of chicken stock 1/2 cup of double cream 2 tablespoons tomato paste 1 tablespoon of flour Preparation: Place the cabbage in a pot, pour over cold water, add half a tablespoon of sugar, salt and a pinch of pepper. W tym samym rondlu podsmaż cebulkę z boczkiem do zarumienienia, następnie dodaj ziele angielskie i liść laurowy, wlej bulion, śmietankę wymieszaną z mąką i wmieszaj koncentrat pomidorowy. Niby zwykła kapusta duszona śmietankowym sosie z dodatkiem pomidorów, ale ma coś w sobie takiego, że chyba nigdy mi się nie znudzi. Włóż kapustę, przykryj i duś na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, przez ok. 10 minut aż kapusta będzie się dosłownie rozpływać a sos zgęstnieje. Śmietankowa kapusta w ćwiartkach mojej mamy jest jednym z moich ulubionych dań z dzieciństwa.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://karmelowy.pl/smietankowa-kapusta-w-cwiartkach-mojej-mamy-creamy-braised-cabbage/