Pierogi z kaczką i figami

Malgorzata
Obiad
20.01.2017 21:25
Pierogi z kaczką i figami

Składniki na nadzienie: 1 pierś z kaczki, pokrojona na kawałki 2 łyżki pietruszki, posiekanej 100 g pora, posiekanego 100 g kiełbasy pokrojonej w drobną kostkę 1 duża suszona figa (lub 2 mniejsze), pokrojona w drobną kostkę skórka starta z 1/2 pomarańczy 2 łyżki wina porto, lub innego słodkiego 1 jajko 2 kromki chleba tostowego, pokrojonego w drobną kostkę Przygotowanie: W pojemniku blendera z odpowiednią przystawką lub w misce umieść przesianą mąkę, wymieszaj z solą, zalej wrzątkiem i mieszaj łyżką lub miksuj aż ciasto stanie się jednolite i bez grudek. Ingredients for the dough: 3 cup of all-purpose flour 1 cup boiling water 1/2 teaspoon salt Ingredients for the filling: 1 duck breast, roughly chopped 2 tablespoons parsley, chopped 100 g leek, chopped 100 g of sausage, finely minced 1 large dried fig (or 2 small), finely minced grated zest of 1/2 orange 2 tablespoons port 1 egg 2 slices of sandwich bread, chopped into small cubes Preparation: In blender container or bowl place sifted flour, mix in salt and add boiling water. Dziś przedstawiam przepis na pierogi z kaczką i figami, które stanowią doskonałą alternatywę dla tych tradycyjnych z mięsem. Następnie wyłóż po małej łyżeczce nadzienia na środku każdego kółka, złóż je na pół i zaciśnij brzegi palcami, a później np. widelcem. Podałam w wersji smażonej, z podsmażoną na masełku cebulką i wyszło przepysznie, zapraszam! Odcedź i podawaj prosto z wody lub podsmażone z cebulką jeśli lubisz. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki Puszysta Poznańska Lubelli 1 szklanka wrzątku 1/2 łyżeczki soli Przełóż na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju i podsmaż przez 5 minut. Gdy przestygnie wyrabiaj dalej rękami na posypanej mąką powierzchni, aż stanie się gładkie i elastyczne. Podziel je na 4 równe części, owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki. Scroll down for recipe in English Pierogi z kaczką i figami (około 20-25 pierogów) Oprócz fig do nadzienia dodaje się także posiekaną kiełbasę i skórkę pomarańczową, dzięki której pierogi aż pachną świętami. Ciasto pierogowe od lat robię to samo, tradycyjne na mące Poznańskiej Lubelli i wodzie, i zawsze wychodzą super. Będą gotowe gdy wypłyną na powierzchnię (po około 8-10 minutach). Add the sausage, fig, cook for a minute and add the orange zest, port and cook until liquid almost evaporates. Gdy wino prawie odparuje dopraw całość solą i pieprzem do smaku i zdejmij z ognia. Rozwałkuj pierwszą część na placek o grubości ok. 3 mm W razie konieczności dodaj więcej mąki lub wrzątku.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://karmelowy.pl/pierogi-z-kaczka-i-figami-duck-and-fig-pierogies/