Zrób podpłomyki - przaśne placki smażone na suchej patelni, bezpośrednio na palniku czy na rozgrzanym kamieniu np. w ognisku. Placki smażę po kilka sekund z każdej ze stron, a potem rzucam na chwilę bezpośrednio na palnik (uwaga, żeby się nie poparzyć!). Można z nich zrobić ciasto na pierogi, ale te z kolei trzeba czymś nadziać. Odrywam kawałki ciasta, rozwałkowuję, na podsypanym mąką blacie, na cienkie placki. Przykładowo na szklankę mąki pszennej będzie to około pół szklanki wody. Dodaję tyle wody, by otrzymać ciasto trochę luźniejsze niż na pierogi. Mąka, woda i sól to składniki, które nie pozwolą nam umrzeć z głodu.
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
http://straszniesmaczne.blogspot.com/2016/05/podpomyki.html