Marynata miodowo-musztardowa do karkówki – Składniki: 3 czubate łyżeczki musztardy Dijon 2 łyżki miodu 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżki oliwy lub oleju pół dużej cebuli 1/2 łyżeczki suszonego majeranku 1/3 łyżeczki papryki słodkiej 2 ząbki czosnku po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu Marynata pomidorowa do karkówki – Składniki: 1 pełna łyżeczka musztardy delikatesowej Marynata do karkówki przepis W obecnych czasach w sklepach można kupić już nawet karkówkę w gotowej marynacie, ale moim zdaniem taka domowa marynata do karkówki jest o niebo lepsza, bo zawsze można ją nieco pozmieniać i stworzyć w takiej wersji, która będzie nam bardziej odpowiadać smakowo. Po zamarynowaniu usunąć cebulę z karkówki, a samo mięso w marynacie grillować na rozgrzanym grillu do czasu aż mięso przestanie być surowe w środku, a jednocześnie będzie kruche i mięciutkie. 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 czubate łyżki ketchupu pikantnego lub łagodnego (wedle uznania) 4 łyżki oleju roślinnego 1 łyżeczka suszonego majeranku po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu po pełnej łyżeczce słodkiej papryki 1/3 łyżeczki ostrej papryki 2 ząbki czosnku pół dużej cebuli Przepis na marynatę do karkówki z grilla Przygotować około 2 kilogramów karkówki (po jednym kilogramie mięsa na jedną marynatę). W jednej miseczce wymieszać ze sobą wszystkie składniki na jedną marynatę (pomidorową), a w drugiej miseczce wymieszać ze sobą wszystkie składniki na marynatę miodowo-musztardową. Zamknąć szczelnie pojemniki i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, by mięso dokładnie się zamarynowało (u mnie jest to zawsze więcej niż 20 godzin, gdyż karkówkę przygotowuję dzień wcześniej wieczorem, a grilluję ją dopiero następnego dnia późnym popołudniem lub wczesnym wieczorem). Lepiej jest marynować mięso dłużej niż krócej – dzięki czemu marynata przejdzie bardziej w głąb mięsa i karkówka z grilla będzie smaczniejsza. będzie smaczniejsza. Zimne mięso będzie potrzebowało więcej czasu by się upiec, co może spowodować, że z zewnątrz za bardzo się przyrumieni, a w środku wciąż będzie niepodpieczone i mało kruche. Można kupić już karkówkę w plastrach lub w kawałku, ale wtedy należy pamiętać, by pokroić ją w plastry o grubości ok. 1 cm. Marynata do karkówki w dwóch wersjach: pomidorowej i musztardowo-miodowej to moja propozycja na pyszne danie z grilla. Mięso łatwiej będzie kropić w plastry, jeśli wcześniej włoży się je na około 30-40 minut do zamrażalnika. Na około 1-2 h przed rozpoczęciem grillowania wyciągnąć mięso z lodówki, by nieco się ociepliło. Mięso należy odpowiednio wcześniej (minimum godzinę) wyciągnąć z lodówki, co przyspieszy proces grillowania karkówki na ruszcie.