Najlepiej smakuje podana z kawałkami kurczaka i rukolą. Pycha! :) Składniki: - 1 kalafior - ok. 0,5 kg ziemniaków - kawałek pora - 2 ząbki czosnku - 2 łyżki masła - 1 łyżka oleju rzepakowego - 1 łyżka octu winnego - 100 g kremowego serka (typu Almette) - 40 g sera żółtego - sól i pieprz ziołowy Przygotowanie: Kalafior myję i dzielę na różyczki. W garnku, na maśle i oleju podsmażam czosnek (przeciśnięty przez praskę) i por (pokrojony w półplasterki). Zagotowuję, po czym zmniejszam moc palnika, dodaję łyżeczkę soli i pieprz ziołowy (do smaku), gotuję pod przykryciem przez ok. 20-25 minut. Po tym czasie blenduję ,, zupę na gładki krem. Wystarczył całkiem sprawny blender w użyciu, by stworzyć niezwykle smaczny, pożywny i rozgrzewający posiłek. Polecam każdemu - świetna opcja na szybki obiad czy kolację! Nie używałam żadnego bulionu, jedynie warzywa, przyprawy i dwa rodzaje sera.