Karnawałowe kokardki

Wiesław
Desery
09.01.2017 20:59
Karnawałowe kokardki

Składniki: - koło 2 szklanki mąki - 4 żółtka - 1 1/2 łyżki cukru pudru - 4 łyżki serka waniliowego - 2 łyżki spirytusu - 50 g masła - cukier puder - około 1 l oleju Przygotowanie: Na stolnicę wsypujemy mąkę, robimy dołek i dodajemy serek waniliowy, żółtka, masło, cukier puder i spirytus. Zagniatamy ciasto, starając się wtłoczyć w nie jak najwięcej powietrza. Najlepiej ciasto zagniatać około 8 min, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na około 1 godz. Środki kokardek należy mocno ściskać, aby w trakcie pieczenia się nie rozwijały. Faworki w kształcie kokardek to świetna i smaczna propozycja na karnawał

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://oobzarciuch.blogspot.com/2016/01/karnawaowe-kokardki.html