Składniki wystarczy włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika, czyli szybka i smaczna zapiekanka ziemniaczana z kapustą i mięsem mielonym około 1 kg ziemniaków 1/2 główki średniej kapusty 500 g mięsa mielonego 1 cebula 1 jajko sól i pieprz papryka słodka majeranek olej 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego 3/4 szklanki wody Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w plastry oraz mieszamy z odrobiną oleju, solą i pieprzem. Kapustę siekamy, a cebulę kroimy w kostkę, skrapiamy odrobiną oleju, doprawiamy solą i pieprzem oraz mieszamy. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 1 godz. Do mięsa mielonego wbijamy jedno jajko, dodajemy paprykę słodką, majeranek, sól i pieprz.