Piegusek z truskawkami

Wiesław
Ciasta
05.06.2017 17:48
Piegusek z truskawkami

Ciasto idealnie sprawdzi się na upalne dni 5 białek 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki maku 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 330 ml śmietanki 30% 1 galaretka truskawkowa 200 ml wrzątku około 500 g truskawek 1 galaretka truskawkowa 250 ml wrzątku Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie tężejącą galaretkę wylewamy na wierzch ciasta oraz wstawiamy je do lodówki, najlepiej na całą noc. Niewielką ilością masy śmietanowej smarujemy biszkopt makowy (aby truskawki przykleiły się do ciasta), następnie układamy truskawki i wykładamy resztę masy. W międzyczasie drugą galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. Ciasto pieczemy około 30 min. do suchego patyczka.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.obzarciuch.pl/2017/06/piegusek-z-truskawkami.html