Przepis
Mus
Ilość porcji z przepisu: 3 małe pucharki.
100 g mlecznej czekolady
100 g gorzkiej czekolady
100 g wydrylowanych wiśni
200 ml wiśniówki
400 ml śmietanki 30%
1 łyżka cukru
Wykonanie:
Wydrylowane wiśnie namoczyć w wiśniówce na czas przygotowywania musu.
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i odstawić na 10 minut do ostudzenia. W tym czasie w schłodzonym garnku ubić śmietanę na sztywno, pod koniec dodając łyżkę cukru.
Kiedy czekolada będzie już zimna, ale ciągle płynna, wmieszać do niej połowę ubitej śmietany.
Do pucharków wkładać kolejno warstwę bitej śmietany, wiśni z wiśniówką, musu czekoladowego – do wypełnienia w pucharków. Podawać od razu lub przetrzymywać w lodówce.