Mus czarny las

Krzysztof
20.02.2014 7:29
Mus czarny las

Przepis

Mus

Ilość porcji z przepisu: 3 małe pucharki.

100 g mlecznej czekolady

100 g gorzkiej czekolady

100 g wydrylowanych wiśni

200 ml wiśniówki

400 ml śmietanki 30%

1 łyżka cukru

Wykonanie:

Wydrylowane wiśnie namoczyć w wiśniówce na czas przygotowywania musu.

W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i odstawić na 10 minut do ostudzenia. W tym czasie w schłodzonym garnku ubić śmietanę na sztywno, pod koniec dodając łyżkę cukru.

Kiedy czekolada będzie już zimna, ale ciągle płynna, wmieszać do niej połowę ubitej śmietany.

Do pucharków wkładać kolejno warstwę bitej śmietany, wiśni z wiśniówką, musu czekoladowego – do wypełnienia w pucharków. Podawać od razu lub przetrzymywać w lodówce.