Ciasto miodownik

Krzysztof
Przepisy
20.02.2014 7:29
Ciasto miodownik

Przepis

Ciasto:

1/2 kg mąki,

1 kostka masła (20 dag),

15 dag cukru,

2 jaja,

2 łyżki miodu,

1 łyżeczka sody

Krem:

1/2 litra mleka,

6 łyżek kaszy manny,

1 kostka masła,

4 łyżki cukru pudru,

zapach rumowy

Masa orzechowa:

25 dag orzechów,

5 dag cukru,

10 dag masła,

2 łyżki miodu

Miód i sodę rozpuścić w 2 łyżeczkach mleka. Wszystkie składniki połączyć, zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części. Ciasto wałkować i piec w formie prostokątnej około 20 minut każdy w temperaturze 180 stopni. Na ostatni rozwałkowany placek wyłożyć masę orzechową i upiec.

W garnku rozpuścić masło z cukrem i miodem dodać pokrojone orzechy. Podgrzać cały czas mieszając.

Ugotować kaszę mannę w mleku. Ostudzić, zmiksować masło, dodać kaszę dodać cukier puder do smaku, zapach. Przełożyć placki, placek orzechowy ma być na wierzchu, dobrze docisnąć.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną